Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Μικρογραφία

Το βράδυ του Σαββάτου, 10 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο «Σήμα» στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: πριν από 100 χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου 1918, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) το οποίο κατοπινά μετονομάστηκε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σήματος την εκδήλωση άνοιξε η σ. Φ. Μανδελενάκη, και ακολούθησε βίντεο αφιερωμένο στις πρώτες δεκαετίες της ιστορικής διαδρομής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με αναφορά επίσης στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος στην χώρα μας.

 Ο σ. Δ. Κουφοβασίλης πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με αφορμή την παράλληλη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη μεγάλη σφαγή στο Α΄ΕΤΟ της μαρτυρικής Μακρονήσου, σημειώνοντας ότι η ιστορία της Μακρονήσου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

 Η κεντρική ομιλία για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της εργατικής τάξης στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από τον σ. Δ. Κοντοφάκα, εκ μέρους του πολιτικού γραφείου του Μ-Λ ΚΚΕ. Καταγράφηκαν οι κυριότεροι σταθμοί στην αγωνιστική ιστορία του ΚΚΕ, καθώς και η ρεβιζιονιστική στροφή του το 1956, μετά την περίφημη 6η Ολομέλεια, η οποία παρακολουθούσε τις αντίστοιχες αντεπαναστατικές εξελίξεις στην τότε Σοβιετική Ένωση, έπειτα από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Επίσης φωτίστηκαν βασικές πλευρές της σύγχρονης πολιτικής συγκυρίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με επιλεγμένα τραγούδια από το έργο των Μ. Θεοδωράκη και Γ. Ρίτσου («Ρωμιοσύνη») τα οποία παρουσίασε το μουσικό σχήμα της Πορείας, και για τα οποία καταχειροκροτήθηκε από την κατάμεστη αίθουσα της Ισαύρων 29Γ.

Τόσο η ομιλία για τη Μακρόνησο όσο και το μουσικό σκέλος στο κλείσιμο της βραδιάς, αποτελούν κομμάτια της εκδήλωσης για τη Μακρόνησο, που τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου, έπειτα από τη ματαίωση της επίσκεψής μας στο μαρτυρικό νησί.