Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανάμνηση της Σμύρνης

Μικρογραφία

100 χρόνια από την καταστροφή, την ισοπέδωση μιάς πόλης ακμαίας και ζωντανής. 

100 χρόνια από το μεγαλύτερο ξερίζωμα, τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληθυσμών της πρόσφατης ιστορίας μας. 

100 χρόνια από την εξαφάνιση ενός μαγικού, άγνωστου κόσμου. Ενός κόσμου, που για μας θα παραμείνει για πάντα στη σφαίρα του θρύλου, ντυμένου με τα γοητευτικότερα στερεότυπα που δημιουργήσαμε από σκόρπιες μαρτυρίες. Το μόνο παράθυρο που μπορούμε να ανοίξουμε και να δούμε ένα στιγμιότυπο σαν καρέ ασπρόμαυρης ταινίας, παραμένει το γραμμόφωνο. Ο αναλογικός του ήχος κάνει τις φωνές και τα όργανα να ακούγονται σαν να βρίσκονται πραγματικά στο δωμάτιο. Η ορχήστρα του ΠΑ.Σ.Ε.Μ.Σ.Μ. θέτει ως οροσημο της αισθητικής της τον ήχο του γραμμοφώνου, επιχειρώντας να παρουσιάσει μιά παράσταση φόρο τιμής προς το χαμένο αυτό κόσμο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μουσικών Σμυρναίικης Μουσικής «Το γιαβρί», άρχισε να συγκροτείται το 2017, από ομάδα είκοσι πέντε περίπου εκτελεστών λαϊκών μουσικών οργάνων που αποτέλεσαν και την ιδρυτική ομάδα του Συλλόγου. Ο Σύλλογος καταθέτει επίσημα το Καταστατικό του το καλοκαίρι του 2017. Η ορχήστρα του «Εκατόχορδο» ιδρύθηκε το 2018 από νέους ταλαντούχους επαγγελματίες μουσικούς, με προσφορά και σταθερή παρουσία στη μουσική της Σμύρνης αλλά και στη λαϊκή και παραδοσιακή - δημοτική μουσική. 

Γιάννης Νιάρχος, τραγούδι - κιθάρα    

Δημήτρης Λευιτικός, βιολί    

Μαρία Περδικούρη, τραγούδι - ακορντεόν    

Τάσος Παπαδημητρίου, μπουζούκι    

Χαρούλα Τσαλπαρά, τραγούδι - ακορντεόν    

Κλέαρχος Κορκόβελος, κύμβαλο     

Aποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Αγγέλα Παπάζογλου: τα χαΐρια μας εδώ», ζωντανεύουν οι αφηγήτριες Σμαράγδα Αποστολάτου και Αγγελική Γκόγκου. Δίσκοι 78 στροφών ηχογραφημένοι στη Σμύρνη πριν το 1922 θα παιχτούν κατά τη διάρκεια της παράστασης, από το μουσικό και συλλέκτη Χρήστο Φαναρίτη.

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Σχετικά Βίντεο