Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Ο Κομφορμίστας»

Μικρογραφία

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Σήματος ανανεώνει και φέτος το ραντεβού της στην Ισαύρων 29Γ, τις Κυριακές στις 18:30, οργανώνοντας συζητήσεις με αφορμή συγκεκριμένες ταινίες

«Ο Κομφορμίστας» (Il Conformista), ιταλο-γαλλο-γερμανική παραγωγή του 1970, σε σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τους Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι. Διάρκεια: 106'.

Στη φασιστική Ιταλία του μεσοπολέμου, ένας πράκτορας της μυστικής αστυνομίας αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την εξόντωση ενός αντιφασίστα πρώην καθηγητή του. Ο «Κομφορμίστας» θεωρείται ένα απ' τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Χαρακτηρίστηκε από τη ρηξικέλευθη αισθητική του, ενώ πραγματεύεται την ταξική φύση και τις ψυχολογικές πτυχές του φασισμού. Βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Με την προβολή αυτή, η Κινηματογραφική Ομάδα του Σήματος πραγματοποιεί ένα ελάχιστο αφιέρωμα στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι που απεβίωσε στις 26 Νοέμβρη του 2018. Επηρεασμένος από τον μαρξισμό, τον ιταλικό νεορεαλισμό και τον επίσης μαρξιστή σκηνοθέτη και μέντορά του, Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Μπερτολούτσι υπήρξε στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ένας απ' τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της έβδομης τέχνης δημιουργώντας ταινίες όπως «Ο Κομφορμίστας», το «1900» και το τόσο αντιφατικό όσο και προκλητικό για την εποχή του «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι».

 

Σχετικά Βίντεο