Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

"Αποκτήσαμε τον δικό μας πολιτιστικό χώρο και ξεκινάμε..."

Μικρογραφία

Η Οργάνωση της Νεολαίας πέτυχε έναν σημαντικό στόχο της, και μετά από επίμονη αναζήτηση εξασφάλισε τον δικό της χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων 29Γ.

Το αμέσως επόμενο στοίχημα είναι να μπορέσει ο χώρος να προετοιμαστεί και να τεθεί στη διάθεση της νεολαίας το ταχύτερο δυνατόν, και ήδη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να είναι από κάθε άποψη έτοιμος, λειτουργικός και εξοπλισμένος!

Διατυπωμένη από καιρό, η πρόθεση της Πορείας είναι να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε βάση συνάντησης της νεολαίας, σε βήμα από το οποίο θα εκφραστεί ζωντανά όσο και συντροφικά η πολιτιστική «αντιπρόταση» της Πορείας, κόντρα στο κυρίαρχο ηττοπαθές κλίμα, κόντρα στην ασχήμια και την απελπισία της υποκουλτούρας, κόντρα στον ατομισμό που διδάσκει, σε καθημερινή βάση, το κυρίαρχο σύστημα. Η στέγη αυτή της Πορείας θα φιλοξενήσει έναν πλούτο δραστηριοτήτων, με πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό, πολιτικό περιεχόμενο, θα τολμήσει να εκπέμψει ένα ηχηρό όσο και ελπιδοφόρο μήνυμα, ένα φωτεινό σύνθημα αντίστασης στην πολιτιστική μαυρίλα.

Συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις, δρώμενα, όλα έχουν θέση στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει και θα παρουσιάσει από τη νέα της βάση η Πορεία, από το οποίο δεν θα λείπουν τα γλέντια και οι βραδιές αφιερωμένες στο τραγούδι, στον χορό, στη διασκέδαση. Στην πραγματικότητα, ο χώρος αυτός, ο τόπος τον οποίο ζητούσε ολοένα πιο αποφασιστικά και συστηματικά τους τελευταίους μήνες η νεολαία, αποτελεί έναν καινούριο τρόπο, ένα καινούριο εργαλείο, με το οποίο η Πορεία φιλοδοξεί να απλώσει την απεύθυνσή της, να στείλει πιο μακριά και πιο πλατιά την αισιόδοξη και αγωνιστική πρόσκλησή της, πρώτα και κύρια στους κόλπους τής νεολαίας, αλλά και στους κύκλους φίλων και συναγωνιστών όλων των ηλικιών.

Η Πορεία, αναζητώντας «τη φυσική της έδρα», ζητά στην ουσία μία καινούρια οδό για να κολυμπήσει μέσα στους ανθρώπους, να συναναστραφεί, να συζητήσει, να κοινωνήσει τις από­ψεις της, να κινηθεί, όπως μπορεί και οφείλει, «σαν το ψάρι μέσα στο νερό».Εύλογα θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς ότι η χρονική συγκυρία μέσα στην οποία η Πορεία κατακτά τον δικό της χώρο, δεν είναι διόλου τυχαία.

Η νεολαία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σταθερά βήματα στην ανάπτυξή της, βήματα ποιοτικά ό­σο και ποσοτικά, αφενός βρίσκεται σε θέση να αναλάβει καινούρια καθήκοντα, να διαχειριστεί πιο σύνθετες αποστολές· αφετέρου, κατανοεί βαθύτερα, την ανάγ­κη να εκπέμψει όσο γίνεται ευρύτερα, πιο αποφασιστικά, το μήνυμά της, μήνυμα αγώνα και αντίστασης στη σύγχρονη πολύμορφη βαρβαρότητα.

Αν τυχόν οι Αποφάσεις της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Μ-Λ ΚΚΕ προετοίμαζαν το έδαφος και καλούσαν προς μια τέτοια θετική εξέλιξη («Στη βελτίωση και ανάπτυξη του προφίλ και του περιεχομένου μιας πιο πλατιάς δουλειάς, που πρέπει αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το δυναμικό που συσπειρώνεται στην οργάνωση νεολαίας, θα βοηθήσει η δημι­ουργία ανεξάρτητης πολιτιστικής λέσ­χης της Πορείας στην Αθήνα»), το βέβαιο είναι ότι μία σειρά συγκεκριμένων, ενίοτε κοπιαστικών, βημάτων έπρεπε να γίνουν για να φτάσουμε ως εδώ.

Και, εξίσου βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν κι άλλα βήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η Πορεία πλέον να διαμορφώσει όπως επιθυμεί τον χώρο της, να προγραμματίσει και να υποστηρίξει τη λειτουργία του, να τον αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ασφαλώς, όσο πιο θερμά τώρα αγκαλιαστεί, από τη νεολαία και ολόκληρη την οργάνωση, η υπόθεση του πολιτιστικού χώρου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι προοπτικές επιτυχίας της.

Έχοντας εξασφαλίσει τον χώρο εκείνο που θα στεγάσει την πιο πλατιά δουλειά τής οργάνωσης και της νεολαίας, η Πορεία απευθύνει τώρα ζωντανό κάλεσμα προς κάθε σύντροφο, συναγωνιστή, φίλο, να σταθεί δίπλα, να ενισχύσει, να γίνει κομμάτι της συλλογικής αυτής προσπάθειας. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί οικονομική εξόρμηση με αποκλειστικό στόχο την κάλυψη των πρώτων εξόδων που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου της νεολαίας, καθώς και για τις πρώτες δαπάνες για τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Μπροστάρηδες στην τρίμηνη αυτή καμπάνια, ασφαλώς και θα σταθούν οι νέοι σύντροφοι της Πορείας, χωρίς βέβαια να περισσεύει κανένας άλλος σύντροφος από την εξόρμηση αυτή. Εξάλλου, με την προσωπική τους εργασία, σύντροφοι από όλες τις οργανώσεις της Αθήνας ήδη καταθέτουν τη συμβολή τους για το στήσιμο του χώρου της νεολαίας. Αποκτώντας την πολιτιστική της στέ­γη, η Πορεία έχει υλοποιήσει ήδη ένα πρώτο, στην πραγματικότητα πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, βήμα: έχει διαμορφώσει την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει απάντηση στην πολιτιστική και πολιτική βαρβαρότητα, ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και αντιπρόταση στο ιστορικό πισωγύρισμα, στον νέο μεσαίωνα που σήμερα βιώνει στο πετσί του λαός και νεολαία. Η Πορεία, στήνοντας τη φυσική της έδρα, σήμερα διεκδικεί το δικαίωμά της να καταθέσει, πρώτα στους κύκλους της νεολαίας, κατ’ επέκταση σε όλην την κοινωνία, τη δική της, αγωνιστική και ελπιδοφόρα, πολιτιστική και πολιτική αντιπρόταση.