Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο πρόλογος από την εκδήλωση για τον Μάη του '36 και το καπνεργατικό κίνημα

Thumbnail

Συναγωνιστές και φίλοι,

με προηγούμενους σταθμούς την εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και την έκθεση φωτογραφίας και αφίσας η οποία επίσης ήταν αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα και τις θυσίες των ΕΠΟΝιτών, την βιβλιοπαρουσίαση του ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ, που αφορά στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και τη θεατρική παράσταση του «κύκλου των μάταιων πράξεων», που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη αλλά και το ηρωικό τέλος του στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, το Σήμα σήμερα φιλοξενεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάη του ’36 και το καπνεργατικό κίνημα.

Θυμίζουμε ότι είναι η δεκαετία 1930-1940 στην οποία καταγράφεται, ακριβώς, η αποφασιστική στροφή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ. Το 1931 με την Έκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς τα μέλη του ΚΚΕ και την ανάδειξη του Ν. Ζαχαριάδη στη θέση του Γραμματέα, μπαίνει ένα τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία του κόμματος από τον φραξιονισμό και τον διαλυτισμό ενώ ανοίγει το νέο κεφάλαιο της «μπολσεβικοποίησης» του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, με ανοιχτό το μέτωπο της καπιταλιστικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ΚΚΕ κρατάει ανοιχτό τον ταξικό προσανατολισμό του και το ατσάλωμα των μελών του, με κορυφαίο το ζήτημα της μη υπογραφής δήλωσης αποκήρυξης του κομμουνισμού, γεγονός τεράστιας πολιτικής σημασίας.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα το 1936 για ενιαία αντιφασιστική δράση, ενώ ταυτόχρονα καθοδηγεί τους μεγάλους συνδικαλιστικούς - ταξικούς αγώνες, με κορυφαίο αυτόν του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

 

Συναγωνιστές και φίλοι,

Και η σημερινή μας βραδιά εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής (οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Του επαναστατικού ΚΚΕ.

Το σημερινό ΚΚΕ δεν είναι καν σκιά του παλιού αγωνιστικού ΚΚΕ. Ο Περισσός σήμερα αφενός τρέφεται, σαν άλλος ξενιστής, από την αίγλη των αγώνων και τις θυσίες του ηρωικού ΚΚΕ, αφετέρου, ιδιαίτερα με την τωρινή του ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα, κομίζει όνειδος στην ιστορία και τους αγώνες του επαναστατικού ΚΚΕ επιχειρώντας να διαστρεβλώσει, να αναποδογυρίσει, να αναιρέσει όλα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκαν οι χιλιάδες υποστηρικτές, τα μέλη και τα στελέχη του.

Τιμώντας σήμερα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, επιθυμούμε να καταθέσουμε τη συμβολή μας στην προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε τις αξίες, τα ιδανικά, και, πίσω από αυτά, την αυθεντική ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΚΚΕ, που του επέτρεψε να καθοδηγήσει τους αγώνες του ελληνικού λαού και να γράψει πολλές από τις πιο σημαντικές σελίδες στη σύγχρονη ζωή του τόπου.