Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

εαμ

Συμπληρώθηκαν εφέτος 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Το ΣΗΜΑ, τιμά την επέτειο αυτή από τη γέννηση του ηρωικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, το οποίο έμελλε να γράψει, μέσα από μια αγέρωχη διαδρομή με νίκες και θυσίες, ασίγαστη πάλη, αδούλωτο φρόνημα, κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες του αντιφασιστικού και εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του τόπου. Η εκδήλωση θα ανοίξει με προβολή βίντεο, σε μια αίθουσα εκδηλώσεων κοσμημένη με αφίσες της εποχής.

Το Σήμα υποδέχεται τον δημιουργό ντοκιμαντέρ Χρήστο Σκούρα σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Θανάση Χατζή, ΓΓ του ΕΑΜ (1941-1944).

Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του “Θανασης Χατζής”.

65 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ηγέτη

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εκτέλεσή του. Το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και της υποτέλειας, πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, επεδίωξε με τη δίκη και την εκτέλεση ενός σπουδαίου ηγέτη του λαϊκού κινήματος, αλλά και ενός σημαντικού στελέχους του ΚΚΕ, όπως ήταν ο Μπελογιάννης, να κάμψει το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα, να σπείρει στους κόλπους του λαού τον φόβο και να τον τρομοκρατήσει.

H Eθνική αντίσταση (’41-’44) και το β’ αντάρτικο (’46-’49) αποτελούν αναμφίβολα δύο από τις σημαντικότερες στιγμές στη νεότερη ιστορία του λαού και του τόπου, δύο από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Βάναυσα συκοφαντημένη από εχθρούς και «φίλους», κυνηγημένη από ξένους και ντόπιους δυνάστες, η περίοδος ’41-’49 απέδειξε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πατριώτες που υπεραπίστηκαν την εθνική ανεξαρ­τησία της χώρας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Subscribe to εαμ